МИР: Животът на стотици българи по пътищата можеше да бъде спасен

Преди повече от година МИР внесе искане до министър-председателя, за да предложи идеи за справяне с войната по пътищата

На 04.07.2017г. Сдружение „Мрежата за инициативи и решения“ (МИР), заедно с още 14 неправителствени организации и десетки физически лица, се обединиха в инициатива за спиране на войната по пътищата. Всички заедно направихме шествие в центъра на София, за да може посланията ни да бъдат чути. На състоялата се тогава пресконференция беше представена идеята за създаване на държавен орган за управление на риска от пътнотранспортни произшествия.
На 05.07.2017г. внесохме искане до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов за среща, на която да представим идеите си за борба с катастрофите на пътя и да предложим с конкретни решения. Едно от конкретните ни предложения беше да има единен държавен орган, който да отговаря за пътната безопасност в страната.
През август, 2017г. получихме писмо от администрацията на Министерски съвет, в което се казва, че отговор по нашето искане може да получим само от Министерството на вътрешните работи, без да се поема ясен ангажимент за среща с министър-председателя.
През декември, 2017 г., заедно с над 40 организации и десетки граждани учредихме Сдружение „Институт за пътна безопастност”, който активно до днес изразява становища и дава предложения да преодоляване на пътнотранспортния травматизъм в България.
За съжаление през цялото това време отбрoявахме стотиците катастрофи и загинали на пътя в страната ни…
След трагичния инцидент с катастрофиралия автобус край град Своге, най-накрая изпълнителната власт чу нашите аргументи и взе решение за създаване на единен държавен орган.  Министър-председателят се свърза с представители на Института за пътна безопасност с молба за съдействие и за спешна среща между представители на Министерски съвет и организацията.

 

Така, най-накрая, днес беше обявено създаването институция, която ще работи за намаляването на ПТП. Новата структура трябва незабавно и ефективно да започне да въвежда експертни мерки, свързани с пътната безопасност. От МС обещават, че ще бъде използван капацитета на отговорните сега министерства, както и на неправителствени организации и специалисти.

 

Създаването на тази държавна институция беше една от основните цели на Сдружение „Мрежа за инициативи и решения” и сме доволни, че идеята ни се реализира. МИР ще продължи да работи за безопасността на пътя и заявява своята готовност да вземе активно участие в съвместната работата за намаляването на пътно-транспортните произшествия. Изразяваме искрените си съболезнования на всички роднини и близки на хора, загинали в катастрофи в България и се надяваме, че създаването на тази нова институция ще отбележи края на ужасяващата поредица от загубата на животи, на която сме свидетели всеки ден.

Шествие за борба с войната по пътищата – 4.7.2017 г.

0
Share This Post: