Слуховете за отмяна на празника на Св.Георги Победоносец са манипулация

Граждани сигнализираха за публикации в интернет за отмяна на православния празник на Свети Георги Победоносец от страна на Софийската митрополия.

Сдружение „Мрежа за инициативи и решения” направи проверка и се свърза с представители на Светия синод и Софийската митрополия по случая, които категорично отрекоха да е имало идеи за отмяна на празника. Идеята за подобна отмяна звучи абсурдно поради факта, че Св.Георги е сред най-почитаните светци в православната религия, но и в целия християнски свят. На 6 май се отбелязва не само неговия празник, но и денят на Преполовение, който е между Възкресение Христово и Петдесетница. Представителите на Православната църква увериха, че православният календар за 2019 г. е вече готов и в него присъства и денят на Св.Георги Победоносец.

„Мрежа за инициативи и решения” се обявява категорично против манипулациите в публичното пространство по повод отмяната на празника на Св.Георги . Подобни акции целят да дискредитират православната църква и да разклатят доверието на българите в устоите на православната вяра. Организацията ще противостои на подобни спекулации, които са опити за намеса в обществения живот и традициите ни и е готова да предприеме действия, включително свързани със законодателството.

Георги Победоносец е загинал в името на християнската вяра през 4 век. Бил е войник в армията на Римската империя. През 303 г. римският император Диоклециан издава заповед за гонение на християните, на което Георги Победоносец се противопоставя. Императорът нарежда да го заловят и да го подложат на мъчения.

0
Share This Post: