Симеон Славчев: Няма как причината за срива на Търговския регистър да не бъде изяснена

Основна цел на Сдружение „Мрежа за инициативи и решения” е да насърчава експертността в общината и държавата. Това коментира днес общинският съветник и член на общото събрание на организацията инж.Симеон Славчев по БНР по повод проблемите с Търговския регистър. Идеята на МИР е да създава добри решения, които да се налагат от политиците. В голяма част от администрацията на държавата липсва достатъчно експерти, заяви той.

Славчев говори и за срещата, която проведе заедно с председателя на сдружението Георги Кардашев при министъра на правосъдието Цецка Цачева (на 17.08.2018 г.). Срещата се състоя по покана на г-жа Цачева, след като от МИР изпратиха писмено искане с настояване да се изяснят причините за създалата се ситуация с регистъра и да бъдат наказани виновните. В искането беше отбелязано, че със срива на Търговския регистър са нарушени важни права на българските граждани, за които в други държави правителството би си отишло веднага. С министъра коментирахме незабавното създаване на работна група, която да направи предложения за промени в нормативната уредба, тъй като в момента законодателството не предлага наказание за носещите отговорност за възникналия проблем, обясни още Симеон Славчев.

Уверени сме, че причината за случая ще бъде изяснена, защото чисто технологично в системата винаги остава следа какво се е случило. Затова предложихме и помощ от наша страна и с IT специалисти, беше категоричен още членът на общото събрание на МИР. Предстои тази седмица, след като в сряда бъде пуснат отново в действие регистърът, да се събере работната група и да започне работа. Нашето притеснение е, че няма кой да даде гаранция, че данните в регистъра няма да бъдат манипулирани, когато той отново заработи, отбеляза още той.

0
Share This Post: