МИР пусна петиция за спасяването на градинката в „Стрелбище“

Гражданско сдружение „Мрежа за инициативи и решения” (МИР) пусна петиция в защита на градинката на ъгъла на бул. „България” и бул. „Петко Тодоров” – „Стрелбище, в град София. Организацията категорично се обяви против застрояването на зелената площ. Повече от година жителите в района изразяват недоволството си срещу НИКМИ за строежа на небостъргач.

„Строителството на небостъргач в градинката на „Стрелбище“ е само един от примерите за желание за строеж, което не кореспондира с ОУП и в разрез с очакванията на столичани за визията на града. Петицията изразява недоволството и е начало за събиране на общественото мнение и гражданската енергия срещу несправедливото решение. Мнението на столичани е вид обществена санкция, която е по-значима и от съдебно решение. Очевидно СОС се е съобразил с това и се надяваме, че инвеститорът да реагира адекватно и небостъргачът да бъде построен на място, което не е зелена площ“, коментира председателят на „Мрежа за инициативи и решения“ Георги Кардашев.

„Като общински съветник подкрепям петицията на МИР. Ние сме длъжни да работим в интерес на столичани. Допуснатата грешка, преди години от други общински съветници, сега може да бъде поправена и това ще е справедливо. Петицията, която пусна МИР е един нов и работещ модел, в който решението на проблемите идва тогава, когато се обединят усилията на местната власт и гражданите. Призовавам всички столичани да се включат в моралната битка срещу застрояването на зелени площи, без значение в коя част на София. Случаят с градинката на бул. „България” и бул. „Петко Тодоров” не трябва да се повтаря“, категоричен е общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев, който е и член на УС на МИР.

Ето и петицията:

Да спрем строителството в градинката на ъгъла на бул. „България” и бул. „Петко Тодоров” в град София

Гражданско сдружение „Мрежа за инициативи и решения” твърдо се противопоставя на строителството в градинката на ъгъла на бул. „България” и бул. „Петко Тодоров” в град София.

Съгласно Общия устройствен план на София това пространство е отредено за озеленяване и до момента е изпълнявало функцията си на пространство за обществено ползване.

Считаме, че когато гражданите на София заедно с местната власт, в лицето на Столичен общински съвет, ясно са заявили волята си, че е недопустимо да се извършва строителство, което не кореспондира с градската среда, то това обществено решение трябва да се спази, независимо от сериозния инвеститорски интерес.

Гражданско сдружение „Мрежа за инициативи и решения” подкрепя действията на главния архитект на Столична община Здравко Здравков да не допусне започването на строителна дейност в градинката. Независимо от решението на Върховния административен съд да наложи имуществена санкция на главния архитект, считаме, че гражданското недоволство и консенсус по този въпрос е моралната санкция, която ще върне справедливостта и защити обществения интерес.

Приканваме всички будни граждани да подкрепят настоящата петиция срещу застрояването на градинката на ъгъла на бул. „България” и бул. „Петко Тодоров” в град София!

0
Share This Post: