МИР и още 13 НПО-та искат да участват в изработването на законопроектите за движение по пътищата

14 неправителствени организации, сред които и „Мрежа за инициативи и решения“ искат техни експерти да участват в работните групи, които са се заели с новите три законопроекта на Закона за движение по пътищата. Това стана ясно днес на работна закуска, организирана от Института за пътна безопасност. Неправителствените организации настояват да се обявят имената на участниците в тези работни групи.

„Проектите за Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства представляват механично разделяне на сега действащия ЗДвП и не съответстват на Националната стратегия за подобряване безопасността на движение“, заяви председателят на института Руслан Вуцов.

Работната закуска бе предупреждение за рисковете за сигурността, които крият новите проекти за Закон за движение по пътищата, Закон за пътните превозни средства и Закон за водачите на моторни превозни средства. Според Руслан Вуцов проблемът по българските пътища се превръща вече в много голям за националната ни сигурност.

С механичното разделяне на Закона за движение по пътищата на три няма как да се изпълни и целта на Стратегията до 2020 г. – да се намали с 50% броят на убитите при катастрофи, както и тежко ранените – с 20%, допълни Вуцов.

Действителността по пътищата на България е такава и заради действащата системата за управление на безопасността за движение по пътищата. „Ако искаме да променим фактите, задължително трябва да променим причините, които водят до тях. Чрез следващите си действия или чрез бездействието си българското правителство ще даде отговор на въпроса разбира ли проблема и на чия страна е“, категоричен е председателят на Института по безопасност по пътищата.

0
Share This Post: