Емил Марков: Да се обединим и да се наложат адекватни мерки за пътната безопасност

Пътната безопасност е една от големите теми в България. По нея можем всички да се обединим леви, десни, партийци и граждански организации. Това е тема, по която не трябва да се делим. Трябва да подкрепим едни работещи и адекватни мерки, включително и тези, предложени от МИР и да се започне да се работи по тях. Това заяви Емил Марков член на УС на МИР и експерт в постоянната комисия на СОС по транспорт и туризъм в предаването „Резонанс“. Мнението му бе подкрепено и от Румяна Чобанова, съпруга на убития на магистрала „Хемус“ Иван Димитров служител на АПИ.

„Наскоро МИР стана учредител на Институт за пътна безопасност, сдружение с нестопанска цел. Ние от сдружението започнахме доста мащабна кампания свързана с войната по пътищата. Това беше дискусията и шествието до Министерски съвет на 4 юли т. г., за да се спре войната по пътищата. С това показахме, че неправителствените организации и всички институции, които имат участие в пътната безопасност трябва да наложат определени политики“, каза Емил Марков.

„Основното е, че нямаме култура на пътя. Не се съобразяваме с това, че не сме сами на пътя. Личният пример не е достатъчен и децата ни не са научени. Затова МОН трябва да се ангажира. Да има задължителни часове ежеседмично“, каза Румяна Чобанова.

„Чрез нашите общински съветници, които са членове на МИР ще входираме искане до кмета на Благоевград да се обезопаси зоната, в която преди седмица бе убито момиче“, заяви Марков.

„Има закон за движение по пътищата и ако се спазва няма да е толкова лошо. Но засега няма кой да наказва нарушителите и няма кой да събира тези глоби. МВР казват „не можем да си съберем глобите“. Ами къде е НАП?“, попита вдовицата на загиналия при ПТП Иван Димитров.

Цялото предаване ТУК!

0
Share This Post: