МИР с конкретно решение за транспортните проблеми на Княжево и Владая

Гражданското сдружение „Мрежа за инициативи и решения“ (МИР) даде конкретно решение за транспортните проблеми на Княжево и Владая. Това стана по време на среща с граждани и експерти в сградата на Столична община. „Напоследък е модерно да се критикува, да се посочва конкретен проблем, но да не се предлага как да бъде решен той. Именно за това МИР се заема с предлагането на конкретни решения, като имаме готовност чрез нашия експертен съвет да посочим как да бъдат решени транспортните проблеми на Столична община и то в цялостна стратегическа рамка, а не на парче“, каза Георги Кардашев, председател на организацията.

Той коментира, че сдружението цели да промени модела на взаимодействие между гражданските и неправителствените организации и органите на местното самоуправление. „Ние няма да оплюваме и хвърляме кал по институциите и техните представители, за да станем популярни и известни. Ние ще наложим друг модел на работа и взаимодействие между гражданското общество и институциите, което ще е работещо и ще доведе до решаването на проблемите на Столична община“, каза още Георги Кардашев.

По време на срещата експерти от МИР разговаряха с представители на „Инициативен комитет за подобряване качеството на транспорта на Княжево и Владая“ и се заеха да предложат конкретни решения на проблемите на тези два столични квартала. На срещата присъстваха и специалисти от Експертния съвет по транспорт на МИР, които потвърдиха, че решаването на проблемите на Княжево и Владая трябва да бъдат разгледани като част от цялостната концепция за решаването на транспортните проблеми на София.

Срещата се проведе в сградата на Столична община, на нея присъства и общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5“ в Столичния общински съвет, инж. Симеон Славчев. Преди седмица той се срещна с жителите на Владая и Княжево и пое ангажимент да им съдейства за решаването на проблемите им. В дискусията взеха участие и представителите на Инициативния комитет – Любомир Секулов и Васил Николов и експертите д-р Веселин Грозданов от „Клъстер за зелен транспорт“ и проф. Емил Железов и доц. Симеон Ананиев, преподаватели във ВТУ, които са част от Експертния съвет по транспорт на МИР.

Експертите по транспорт се запознаха подробно с исканията и проблемите в Княжево и Владая. Те бяха категорични, че решението трябва да е едновременно и в двата квартала, тъй като всяко действие ще рефлектира върху жителите на другия квартал. Според експертите едно от бързите и лесни решения е да се изгради модул жп спирка във Владая. „Така само след година владайци ще имат достъп до метрото през градската железница, която ще спира на бъдещата метростанция Овча купел“, обясни доц. Симеон Ананиев. „Гражданско сдружение МИР имат експертен потенциал и затова ги поканих да помогнат в решението на транспортните проблеми на София”, коментира инж. Славчев след срещата.

0
Share This Post: