Представители на МИР участваха в конференцията „Мирен договор за българските пътища“

Представители на гражданско сдружение „Мрежа за инициативи и решения“ взеха участие юбилейната конференция по пътна безопасност „Мирен договор за българските пътища“.

В чест на 25-годишнина на Асоциацията на българските застрахователи и 135 години застрахователно дело в България се проведе конференция „Мирен договор за българските пътища“,  включваща всички заинтересовани институции, представители на застрахователния бизнес и гражданското общество.

Войната по пътищата е сериозен проблем, от който икономиката на страната губи много, но по-голяма е загубата на човешкия живот. Необходимо е да се инвестира в образованието на младите хора от най-ранна възраст. Водачите трябва да бъдат възпитани така, че да ползват новата инфраструктура безопасно.
Затова трябва промяна в самосъзнанието на всеки ползвател на пътищата“, коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на конференцията.

В конференцията участваха министъра на финансите Владислав Горанов, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, зам.-министъра на транспорта Ангел Попов, Бойко Райновски-началник отдел „Пътна полиция при МВР, председателят на Комисията по финансор надзор Карина Караиванова, зам-председателя на КФН Ралица Агайн и представители на различни европейски и международни агенции в сектора за пътната безопасност и застраховането.

Представители на гражданското общество бяха Николай Славчев, Богдан Милчев, бивш шеф на КАТ-София и Емил Марков, член на УС на сдружение МИР.

Организаторите бяха подготвили и внушителна статистика за най-големия брой загинали на милион население в Европа – България през 2016 г. – 99,7 човека при средно ниво за ЕС от 50 човека.
През 2016 г. тежкопострадалите в ПТП-та са над 9600, а министър Петров разясни, че лечението на такива пациенти стига до 50 000 лв за всеки пациент. За изминалата година са изплатени и над 700 млн. лева обезщетения в следствия от пътни инциденти.

По време на събитието бяха обсъдени мерките за възпиране войната по пътищата, като от КАТ беше представена мултимедийна презентация за най-новите действия на полицията в тази посока.

Лекторите в двата панела дадоха и конкретни предложения по линия на взаимодействието на застрахователните фирми с пътните органи, свързването на Гаранционния фонд за застраховане със системата на МВР,а оттам и въвеждането на застрахователна система „бонус малус“. Тя цели да даде поощрения на шофьорите без нарушения, свързано с по-ниски вноски по полиците „Гражданска отговорност“ и „Автокаско“, а съответно и завишени вноски за тези с нарушения.

0
Share This Post: