МС чака МВР за становище за инициативата „За работещи решения срещу войната по пътищата“

Приемната на Министерски съвет повече от месец продължава да чака компетентното мнение на МВР за инициативата на „Мрежа за инициативи и решения“, „Софийски мотористи“, „Обществен съвет за пътна безопасност“, колоездачен клуб „Велосити“, Клуб-Мото БГ, Фондация „Безопасни улици от Валя”, Гражданска инициатива – „За Красна поляна”, Съюз „Такси”, Сдружение „SOS – ПТП”, Гражданско сдружение „Релсов и обществен транспорт”, Гражданска платформа „Гражданите”, експертите Богдан Милчев, Настимир Ананиев, Николай Славчев, Ева Попова, Русе, Антон Попхристов, Владимир Бояджиев, Любомир Карадех, родителите загубили децата си Пламен Митев от Русе, Светла Горова, Елена Исакова, загубилата съпруга си Румяна Чобанова „За работещи решения срещу войната по пътищата“.

С писмо до сдружение МИР от МС уведомяват, че до 7 август т. г. от Вътрешното министерство не са излезли с компетентно становище. На 5 юли организаторите на инициативата внесоха официално писмо до премиерът Бойко Борисов. С него се иска среща за обсъждане на спешните мерки, които трябва да се вземат в борбата за безопасност по пътищата на България. Писмото бе предшествано от дискусия и шествие да Министерски съвет на 4 юли т. г., в което участва и омбудсмана на Република България Мая Манолова.
Целта на инициативата е да се създаде държавна структура – Агенция по безопасност на пътищата, която да бъде отговорна за безумията. В момента 7 министерства са ангажирани с безопасността и никой не носи отговорност.

„Бихме искали да напомним, че до 7 август 2017 г. в Министерския съвет на Република България не е постъпил отговор на наше запитване по преписка № 685/17“, пише в писмото на МС. Сдружение МИР заедно с другите организации, участници в инициативата се надяват, че след компетентното становище на МВР ще бъдем поканени на среща в МС за обсъждане на мерките за намаляване на броя на жертвите по пътищата на България.

0
Share This Post: