3-метров български флаг се развя над Камен дел в чест на Шипченската епопея

 
Привърженици и членове на МИР отбелязаха с поход 140-ата годишнина от битките, искат да се обособи място за паметник
 
Триметров български флаг се развя днес над връх Камен дел (1861 м) на Витоша. Заслугата е на сдружението „Мрежа да инициативи и решения“ (МИР). Членове и привърженици на организацията стигнаха днес до Камен дел в чест на 140 години от Шипченската епопея.
 
Да има специално място в природен парк „Витоша”, където да се честват героичните боеве на Шипка, искат от „Мрежа за инициативи и решения” (МИР). С този поход до местността сдружението отбеляза 140 години от боевете на връх Шипка, 21 – 26 август 1877 г. Битката е ключова за освобождението на България и спира турската армия от нахлуване в северната част на земите ни.
 
Забитият роден флаг от МИР е в чест на Шипченската епопея и загиналите за свободата на България по време на битките. Предложението на организацията е всяка година по това време да има чествания с походи, възстановки и различни събития, които да напомнят за тези боеве.
Към представителите на „Мрежа за инициативи и решения” се присъедини и общинският съветник от „Политическа група 5”, инж.Симеон Славчев. Той подкрепи идеите на сдружението за ежегодно отбелязване на Шипченската епопея. 
 
„Убеден съм, че създаването на специално място, което да напомня за Шипченската епопея ще бъде не само символично, но и ще стане едно от най-посещаваните, както от жителите, така и от гостите на София места в Природен парк „Витоша”, заяви Славчев. 
„Символичният поход до Природен парк Витоша ми даде повод да се замисля, че в София няма паметник или място, което да напомня за героичните боеве на руските войници и българските опълченци по време на Шипченската епопея. В тази връзка ще предложа официално в Природен парк Витоша да бъде отредено място, където да бъде изграден паметник за Шипченската епопея”, обеща общинският съветник.
 
Още снимки:
 
 
 
 
0
Share This Post: