Съюзът на бащите представи проекта „Игра без агресия“ на кръгла маса в парламента

Проектът „Игра без агресия“ бе представен на кръгла маса, организирана от ПГ на Воля за агресията при децата и влиянието на медиите в парламента, вчера. На дискусията участваха депутати, представители на Агенция за закрила на детето, СЕМ, УНИЦЕФ, Съюза на бащите, асоциация „Родители“, „Мрежа за инициативи и решения“ (МИР), СБЖ и неправителствени организации. 
 
„Игра без агресия“ е насочен към емоционалната нестабилност на подрастващите. Проектът предвижда демонстрация на премахване на напрежението и агресията с прилагането на т. нар. модел „Поведенческа ваксина“, както и ролята на трето лице – медиатор, в отношенията между ученици, учители и родители. Реализацията на проекта е на „Мрежата за инициативи и решение“ съвместно със Съюза на бащите в България.
 
Родителите имат водеща роля във възпитанието на децата за премахването на агресията, защото те са модел на подражание. Безспорно трябва да има контрол над малчуганите в гледането на телевизия и виртуалните игри. Промяната започва от нас родителите. Съвместно с МИР от началото на учебната година започваме реализацията на проект, който е срещу агресията, каза Светослав Стефанов, председател на Съюза на бащите в България и медиатор в СРС.
 
„Игра без агресия“ влиза първо в софийски училища в началото на учебната година, с тенденция да се приложи и в страната, допълни Стефанов.
 
Депутатът Боряна Георгиева заяви, че според последни проучвания една трета от българите са свидетели на насилие. 2200 били случаите на деца жертва на физическо насилие, 2700 – на вербално.
 
Съюзът на бащите в България и МИР се договориха за среща с асоциация „Родители“ в началото на август, за да обсъдят проблемите и пречките при борбата с агресията сред децата.
 
През септември пък ще е готова макрорамката на европейските регулатори и след това имаме година да бъде изработен българския Закон за електронните медии, каза Мария Стоянова от СЕМ.
 
В дискусията всички бяха единодушни, че децата се влияят от медиите и най-вече от ТВ предаванията. Именно затова е необходима и намесата на регулатора както в изработването, така и в прилагането на Закона.
0
Share This Post: