Известен психолог влиза в екипа на „Игра без агресия“

Игра без агресия

Инициативата ще стартира в началото на учебната година

Известният психолог д-р Анонина Кардашева ще е водещ на екипа „Игра без агресия“. Инициативата е на сдружението „Мрежа за инициативи и решения“ (МИР) и на Съюза на бащите в България. Преди две седмици двете организации обявиха, че започват работа за намиране на решение за агресията при подрастващите и в училищата.
Пилотният проект „Игра без агресия“ ще започне в началото на новата учебна година, а целта е да предложи решения за справяне с проблема, съобщиха от екипа на проекта.

Д-р Кардашева има специализация по когнитивно аналитична терапия към английска асоциация “ACAT” и притежава сертификат за участие и правоспособност в метода на когнитивно аналитична терапия. Допълнително специализира психодрама и притежава сертификат от участие в II международна конференция по психодрама към европейски институт по психодрама.
Автор е на учебно пособие “Психологията в оперативно-разузнавателната дейност”, и монографиите: “Психология за родители”, “За емоционалната интелигентност и индивидуалните различия на българите” и др.

Агресията е като епидемия в днешно време и много бързо се развива, коментира и председателят на МИР Георги Кардашев.

„Искахме в екипа водещи да са психолозите, които да развият психологическия модел „Поведенческа ваксина“. Това са ефективни поведенчески методи, които изграждат антитела
срещу едно негативно влияние в социалната среда. Ние искаме да покажем и медиаторски техники, с които учениците пък и на самите учители и родители как могат сами да разрешават конфликти на това ниво. Ще се опитаме да обхванем цялостно проблема и да дадем едно генерално решение. Ще разчитаме и на партьорството на Столична община, за да може инициативата да се мултиплицира и да се реализира в колкото се може повече училища, надявам се след това и цялата страна“, каза председателят на сдружението „Мрежа за инициативи и решения“.

Кампанията „Игра без агресия“ ще започне малко преди първия учебен ден, за да изпреварим негативните събития и да наложим един превативен контрол над това какво и как ще се случва през следващата учебна година, допълни Кардашев.

Една от основните цели на МИР е да наложи неформалното образование и то да има засилен ефект в началото на учебната година. Това ще бъде насочено към ученици от основни училища и софийски гимназии.

Към момента екипът на „Игра без агресия“ води разговори с директори на тези учебни заведения, предстои и разговор със Столичния инспекторат на МОН.

Всички заедно – ученици, учители и родители, трябва да отговорят на въпроса: От къде се поражда агресията, за да се намери решението. Последният инцидент бе в софийската гимнация по туризъм, където ученик влезе в учителската стая и наби учителката си по етика и право.

И за да не си говорим празни приказки сме подсигурили участието на специалисти психолози – с този метод „Поведенцеска ваксина“ ще можем в дълбочина да обсъдим проблема, така че самите родители да разберат ефекта от него, категоричен е Кардашев.

0
Share This Post: